top of page

De Mederie, het land van bier en honing

Vorig weekend vond in mijn thuisstad Gent het officiële lanceringsfeest van een gloednieuwe brouwerij plaats. De Mederie is het gloednieuwe project van Jorre Vanhemmens, hoofdbrouwer bij Brouwerij Alvinne, een coryfee van de Belgische craft beer scene omwille van hun gekke, maar vaak geniale, zure bieren. Jorre vindt dat het door de steile opgang van artisanaal gerstenat quasi onmogelijk geworden is om nog echt iets helemaal vernieuwends te doen op biervlak. Daarom begon hij te experimenteren met de vervaardiging van een andere drank die al een paar jaar in beergeekmiddens aan populariteit aan het winnen is, namelijk mede. Deze drank, ook gekend onder de benaming honingwijn, roept bij mij persoonlijk beelden op van koninklijke eetfestijnen tijdens de Middeleeuwen, waar mede uit leren zakken geserveerd werd in zilveren kelken. Ondanks de vernoeming naar deze eeuwenoude nectar, wijdde Jorre zijn nieuwe project in met de lancering van... een bier.

In een garagebox in een doodlopend straatje langs de Gentse binnenring werd de minipartylocatie gevestigd. Een DJ draaide echt vinyl naast een grote fles mede die nog in volle vergisting was. De ganse linkerwand van de box werd met witte gestileerde letters op een zwarte achtergrond beschilderd door lokale artiest Edsnor. Al deze elementen samen vormden samen met de brouwer die duidelijk in zijn nopjes was het aangename, doch frisse kader waar een aantal bieraficionado’s Jorre’s eerste geesteskind binnengoten.

Jorre is nog volop bezig met experimenteren op vlak van mede, maar wou zijn project toch al van de grond helpen en aan het brede publiek voorstellen, dus brouwde hij zijn eerste creatie: Grizzly. Het resultaat is een mooi hoppig bier van 7% alcohol met een mooi donker blond kleurtje. Het bier geurt heerlijk naar exotisch fruit door de Mosaic-hop en de smaak is hoppig met een lekkere bittere punch die na de droge afdronk vrij lang blijft hangen. Een hoppige saison die gevaarlijk gemakkelijk binnengaat. Mooi begin van hopelijk een uitgebreid assortiment.

Wie de Grizzly wil proeven zal zich moeten haasten, het is maar beschikbaar in beperkte oplage. Er volgt komende zaterdag 10 maart nog een groter openingsfeest van De Mederie in Kortrijk, waar je dit biertje kan gaan proeven. Meer info vind je op de Facebookpagina van De Mederie.

Oh ja, en Walter White, die stond gewoon op een van de frigo’s. Ik vond de tekening echt wel cool :-).

You Might Also Like:
bottom of page