top of page

Baskenlandbierbar - Penguin Bar, Bilbao

Eind augustus ging ik een weekje met vakantie om te gaan surfen in het Baskenland. Elke voormiddag een tweetal uur surfen, tijdens de namidag kon je doen wat je wou. Bilbao was de uitvalsbasis, een heel aangename stad om te verkennen en te genieten van wat het Spaanse Baskenland zoal culinair te bieden heeft en natuurlijk, welke gerstenatjes er te vinden waren.

Penguin bar

Naast het Bihotz café, dat in het gegentrificeerde deel van de stad ligt, ten zuidwesten van het treinstation, had je het leuke vintage craftbeercafeetje Penguin Bar in het centrum van de stad, dat toch wel mijn voorkeur wegdroeg. Het interieur was een mengelmoes van oude houte meubeltjes, fauteuils en industriële zitmeubelen, met een leuke houten bar met kaarsen overal. De playlist bestond overwegend uit rockmuziek en vooral de Arctic Monkeys schalden heel vaak uit de boxen. Het aanbod was zowel plaatselijk, bv. de Penguin Bar-bieren, Spaans, denk Laugar of La Pirata, of uit landen als de UK, Denemarken en ook uit België. Naast de 14 tapkranen zaten de frigo’s ook vol heerlijke flesjes en blikjes speciaalsapjes. De (volgens mijn reisgezel er smakelijk uitziende) barman was bijzonder vriendelijk en gaf me allerhande extra uitleg.

Samen met mijn reisgezel hebben we een behoorlijk aantal proefplankjes met 3 kleine glaasjes soldaat gemaakt, met wisselend succes. We hadden mierzoete fruit sours en nogal platte pale ales, maar ook enkele heel aangename ontdekkingen. Een eerste heel fijne pint was de Extra Bitter van het huis (nummer 3 op de taplijst). Mooi licht amberkleur en hoppig in de neus, heerlijke karamel- en lichtgeroosterde toffeetoetsen in de smaak met een droogbittere afdronk. Heerlijk licht en verfrissend! Maar de absolute topper was zonder twijfel de Gooseberry Sour Coastline van de Londense brouwerij Fourpure Brewing. Mooi amberkleurtje met romige, witte kraag, fruitig in de neus, heerlijk romige textuur, fruitig en vrij scherp zurig met lichte vanilletoets gevolgd door een cleandroge afdronk. De bessen tintelen nog even na op je tong. Ronduit verrukkelijke pint.

De Penguin Bar is een lichtjes weggestopt pareltje in een al even verstopt juweeltje van een stad. Ga tussen de jonge Bilbaoërs, sporadische biergeeks en de Athletic de Bilbao-supporters zitten en laat de knappe barman je door het aanbod helpen.

Penguin Bar

Gregorio de la Revilla Zumarkalea 8

48009 Bilbao, Spanje

You Might Also Like:
bottom of page