Verschillende maanden on the road en de zoektocht naar arbeid hebben ervoor gezorgd dat ik al een tijdje niet meer in de hoofdstad geweest was en dat knaagde wel een beetje. Groot was mijn jolijt dan ook toen een voormalig collega me voorstelde een brouwerij te bezoeken die sinds een handvol jaren naam begint te maken in de Brusselse artisanale bierwereld: En Stoemelings. Dus gingen we langs bij het Greenbizz business center in de buurt van het kanaal in Laken, een groot gebouw met een houten façade en driekhoekige ramen dat ruimtes voorziet voor startende bedrijven, en waar En Stoemelings sinds september 2017 gevestigd is.
We doken onder de half openstaande garagedeur en werden verwelkomd door heerlijke brouwaroma’s en door salesverantwoordelijke John, die ons direct een biertje tapte. Bier van dienst was Tanteke, een mooie goudgele saison die gebrouwen werd met ijzerkruid. De geur is stevig kruidig en heeft ook een zweem van citrusvruchten. De smaak is moutig met toetsen van peper in combinatie met een lichtfruitige bitterheid. De afdronk is lekker droog en blijft even hangen. Een heerlijk biertje waar je honger van krijgt.
Met ons glas in de hand kregen we een korte tour door de brouwerij. De mannen van En Stoemelings zien het duidelijk groot, want rond de brouwinstallatie en de drie tanks is nog een zee van ruimte om op termijn de productiecapaciteit op te drijven. Achter de warmtekamer om het hoekje kwam ook de lopende band van hun gloednieuwe bottelmachine piepen. Voorlopig brouwen ze maar twee keer om de twee weken, maar ze zien de vraag naar hun bieren stijgen en zullen ongetwijfeld deze frequentie mogen opdrijven. Ze willen vooral inzetten op Belgische bierstijlen waar ze hun eigen interpretatie aan geven. Met andere woorden, eerder een saison, een tripel of een witbier dan een New England IPA of een Russian Imperial Stout. Als Brusselse brouwerij willen ze dus vooral de Belgische zythologische rijkdom alle eer aandoen en er tegelijkertijd een eigentijdse toets aan toevoegen.
De naam ‘En Stoemelings’ verwijst trouwens naar de beginjaren van het brouwproject, toen alles nog ‘en stoemelings’ (onder tafel, niet helemaal op legale wijze) gebeurde. Zoals bij vele beginnende brouwers werd er in de kelder gebrouwen en aan familie en vrienden verdeeld. Pas toen het succes van hun bieren resulteerde in persartikels zijn ze proactief naar accijnzen gestapt om hun situatie uit de doeken te doen. Accijnzen gaf hen een korte periode om hun brouwactiviteiten te officialiseren en zo brouwde ‘En Stoemelings’ niet langer ‘en stoemelings’, maar volledig fiscusproof.
Dank aan John voor de heel relaxte rondleiding en uitgebreide uitleg. Hun bieren zijn te vinden op veel verschillende plekken in Brussel. Neem zeker een kijkje op hun website hiervoor. En zoals andere Brusselse bierliefhebbers plegen te zeggen: Santeï!
En Stoemelings
Rue Dieudonné Lefèvre 37
1020 Brussel
Comentarios